Hírek: Aktualitások

Elnöki köszöntő (2021-12-21)

Elnöki köszöntő Takács Imre elnök úr köszöntője

ELNÖKI KÖSZÖNTŐ

Az év végéhez közeledve szeretettel köszöntöm valamennyi kollégát, akik segítő munkájukkal szebbé, jobbá, elviselhetőbbé tették a szükséget szenvedő gyermekek, családok életét.

Köszönetet helyettük is mondok, hiszen tőlük nem várunk, és nem kapunk elismerést, ami azt jelenti, jól dolgoztunk! Jól dolgoztunk, mert segítettjeink úgy érzik, ők maguk érték el sikereiket. Nem azért lett jobb a sorsuk, mert mi segítettünk a bajban, hanem maguk voltak képesek megoldani nehézségeiket. Ez növelte önbizalmukat, önértékelésüket, erőt adott további küzdelmeikhez.

A jó segítés láthatatlan. De mi tudjuk, maradandó nyomot hagytunk az életükben. Egy olyan kapcsolatot, amely észrevétlenül is pozitív energiával töltötte fel lelküket. Ezt érezzük, amikor a kapcsolat lezárása után évekkel is küldenek fényképet magukról, gyermekeikről, büszkén mutatják meg az életüket. Amikor meghívnak az esküvőjükre, keresztelőre, és ott szinte családtagként fogadnak. Vagy amikor a véletlen találkozások során mosollyal üdvözölnek, elevenítik fel a régi közös történeteinket.

Ez az igazi megbecsülés, amely az emberekből sugárzik felénk. Ezek azok a jelzések, amelyek erőt adnak további munkánkhoz. Ezek a történések a külvilág számára láthatatlanok, és ez így van jól. Nem hallják, amikor Brigi azt mondja: „Jó, ha én ennyire fontos vagyok a maga számára, akkor elmegyek az iskolába.” Először csak az én kedvemért, azután már magáért. Az is melegséggel tölti el a segítő lelkét, amikor látjuk a változást az emberek életében, viselkedésében, megjelenésében. A külvilág el sem tudja képzelni micsoda élményt jelent meghallgatni élettörténetüket. Nincs az a családregény, amely izgalmasabb, drámaibb az emberek saját életénél. A legnagyobb megbecsülés, ami egy segítőt érhet az, amikor beavatnak életük legféltettebb zugaiba. Így válik a segítés örömforrássá. Mások boldogságának elősegítése egyben saját boldogságom forrása.

Csak mi tudjuk, mennyi emberi érték lakozik azokban, akiket a társadalom nem becsül, sokszor lenéz, megaláz. Mi segítők is sok olyan dolgot tanulunk tőlük, amely nem csak a szakmai munkánkra van hatással, hanem magán életüket is szebbé teszi. Mert mi tudjuk: amit csak magunkért teszünk, az elmúlik velünk, de amit másokért teszünk, az mind megmarad az embereknek.

 

2021. december 21.

 

Takács Imre elnök

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra