Hírek: Aktualitások

Arany Alkony-ügy folytatódik... (2012-08-25)

Arany Alkony-ügy folytatódik... Az Arany Alkony idősek otthonai sorsával kapcsolatban új sajtóhírek jelentek meg, melyeket honlapunkon is közlünk

Brüsszeli alapítványok vásárolnák fel az Arany Alkony tulajdonosát

A jövő hét elején aláírhatják az 1300 nyugdíjasról gondoskodó Arany Alkony idősotthonokat birtokló cégcsoport megvásárlásáról szóló szerződést. Információink szerint az idős emberek és a hitközség segítségére siető két európai zsidó alapítvány egyelőre nem kíván a nyilvánosság elé lépni.

A tulajdonosváltással nem változnak jelentősen az otthonok hétköznapjai - ígérik
Fotó: Móricz Simon A szükséges dokumentumok készen állnak, már csak a szerződéskötés időpontjában és a helyszínben kell megállapodniuk a feleknek.
Ajánlott cikkek

Ám ez sem könnyű feladvány. Az ingatlanokat birtokló Medicatus cégcsoport négy, részben külföldi tulajdonosokkal bíró cégből - Medicatus Kft., Medicatus-SPC Kft., KIN-RUD Kft., illetve a Belmondo Kft. - áll, míg a vevők Brüsszelből érkeznek. - Az idős emberek és a hitközség segítségére siető két európai zsidó alapítvány egyelőre nem kíván a nyilvánosság elé lépni. A szerződés tartalmáról és a vételárról sem szeretnének információkat adni - hárítja el az erre vonatkozó kérdéseket Nógrádi Bálint, az Arany Alkony idősotthonok üzemeltetésére, illetve az épületek fenntartására vállalkozó Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) gazdasági vezetője.

A hitközség bízik abban, hogy a tulajdonviszonyok rendezése előrébb mozdítja a működési engedély kiadását is. A kérelmet már beadta az EMIH által létrehozott Olajág Otthonok egyházi intézmény, így a „labda"most az engedélyeket kiadó kormányhivatalnál, illetve az ellátási kötelezettséggel terhelt fővárosi önkormányzatnál van. Nógrádi szerint a hatóságok számára is megnyugtató lehet a hitközség kínálta megoldás, így az engedélyezési eljárás akár szeptember elejére lezárulhat.

Az EMIH ennek érdekében minden érintettel tárgyalásokat kezdeményezett. Kivételt csupán a jelenlegi üzemeltető Kálvin János Presbiteri Misszióval tettek. A hitközség nem lát lehetőséget a megegyezéses fenntartóváltásra, hiszen a rendelkezésére álló forrásokat a lakók életkörülményeinek javítására, a gazdálkodás stabilizálására fordítaná, és nem a misszió több százmilliós adósságának rendezésére. (A biztonságos üzemeltetést az egyházi kiegészítő normatívára és a működési költségek csökkentésére alapoznák. Ezt célozza az épületek megvásárlása is, hiszen ezzel mentesülnek a bérleti díj fizetése alól.)

Azon kérdésünkre, miszerint a működési engedély kiadása lehetséges-e enélkül, Nógrádi Bálint úgy válaszolt: csak így tudják vállalni a feladatot. Erre egyetlen jogszabály sem kötelezi őket, így remélik, hogy sem a kormányhivatal, sem a fővárosi önkormányzat nem támaszt ilyen feltételt. Utóbbi különösen érdekelt a megoldáskeresésben, hiszen az intézmények jelen formában csak idén decemberig működhetnek, azt követően - fenntartó híján - rájuk hullik az ellátási kötelezettség.

Ha ezt a felelősséget minden résztvevő teljes mértékben átérezné, akkor talán a hivatalok közötti kommunikáció is gördülékenyebb lenne - véli Nógrádi rabbi. Ismét hangsúlyozza: sem az ellátásban, sem a jelentkezők felvételében nem tesznek majd különbséget felekezeti hovatartozás miatt. Reményeik szerint az otthonok hétköznapjai sem változnak jelentősen a tulajdonos- és üzemeltetőváltás után, legfeljebb a menü és a vallásgyakorlási lehetőségek egészülnek ki egy-egy új elemmel. Így választható lesz a kóser étkezés, s a meglévő istentiszteletek mellett rabbi által vezetett imán és bibliaórán is részt vehetnek a lakók.

A zökkenőmentes átállásban a jelenlegi dolgozók helyismeretére és tapasztalatára is számítanak, ha kedvet éreznek a közös munkához. A fővárosi kormányhivatal idén márciusban vonta vissza a budapesti Arany Alkony idősotthonok működési engedélyét. (A törökbálinti intézmény tovább működhet, a Pest megyei hivatal nem bukkant szabálytalanságra.) A döntés nyomán 1300 - négy budapesti otthonban élő - idős ember ellátása vált bizonytalanná. A hivatalos ok az ingatlanok használatának rendezetlen jogcíme volt.

Az otthonokat 2008-tól üzemeltető misszió bérli az ingatlanokat a Medicatus cégcsoporttól, de tavaly nyár óta nem fizet. A missziót alapító Horvátországi Magyar Református Keresztyén Egyház Magyarországi Egyháztestét törölték az elismert egyházak köréből, a misszió elesett az egyházi kiegészítő támogatástól; így már nem futja a havi 44milliós bérleti díjra. A fővárosi önkormányzat megfellebbezte a határozatot, mire az engedély visszavonását december 31-ig felfüggesztette a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal.

Forrás: NOL


Arany Alkony-ügy: új tulajdonosa lehet a cégcsoportnak

Két európai zsidó alapítvány vásárolná meg a Arany Alkony idősotthonokat birtokló Medicatus cégcsoportot.

Brüsszeli alapítványok vásárolnák fel az 1300 nyugdíjasról gondoskodó Arany Alkony idősotthonokat birtokló Medicatus cégcsoportot, a szerződést a jövő hét elején aláírhatják - írta a Népszabadság szombaton.

"Az idős emberek és a hitközség segítségére siető két európai zsidó alapítvány egyelőre nem kíván a nyilvánosság elé lépni, a szerződés tartalmáról és a vételárról sem szeretnének információkat adni" - mondta a lapnak Nógrádi Bálint, az Arany Alkony idősotthonok üzemeltetésére, az épületek fenntartására vállalkozó Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) gazdasági vezetője.

Az EMIH bízik abban, hogy a tulajdonviszonyok rendezése előrébb mozdítja a működési engedély kiadását is. A kérelmet már beadta a hitközség által létrehozott Olajág Otthonok egyházi intézmény, a labda most a kormányhivatalnál, illetve az ellátási kötelezettséggel terhelt fővárosi önkormányzatnál van - írta a lap.

Az EMIH minden érintettel tárgyalásokat kezdeményezett, kivéve a jelenlegi üzemeltető Kálvin János Presbiteri Missziót. Nem látnak ugyanis lehetőséget a megegyezéses fenntartóváltásra, mert a rendelkezésre álló forrásokat a lakók életkörülményeinek javítására, a gazdálkodás stabilizálására fordítanák, és nem a misszió több százmilliós adósságának rendezésére.

A fővárosi kormányhivatal márciusban vonta vissza a budapesti Arany Alkony idősotthonok működési engedélyét, a hivatalos ok az ingatlanok használatának rendezetlen jogcíme volt. A döntés nyomán 1300 idős ember ellátása vált bizonytalanná.

Forrás: Hiradó

 

 

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra