Hírek: Aktualitások

Leépítésre készül a kormány (2012-09-22)

Leépítésre készül a kormány IMF – A valutaalap szerint a köztisztviselők és közalkalmazottak 40 százalékára nincs szükség

A központi közigazgatásban jelentős létszámleépítésre készül a kormány. Az erről szóló előterjesztést Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter hamarosan a kormány elé terjeszti.

Lapunk úgy tudja, az államigazgatás karcsúsításáról szóló javaslattal a gyakorlatban 6-8 ezer állást szüntetnének meg a minisztériumokban és háttérintézményeikben, valamint a megyei és kormányhivatalokban. Lapunk információi szerint nyáron az IMF-delegáció azzal az állásponttal távozott Magyarországról, hogy a köztisztviselők és közalkalmazottak száma legalább 40 százalékkal több, mint amennyire a feladatok ellátásához szükség van.

Varga Mihály, az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a Duna TV Közbeszéd című csütörtöki műsorában utalt arra, hogy a kormány támogatja a valutaalap kérését az állami bürokrácia leépítésére. A kérdés, hogy milyen mértékben. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium augusztusra összegyűjtötte, hogy pontosan hány embert fizet az állam a költségvetésből, és közülük kiket lehetne nélkülözni. Az elemzés készítői javaslatot tettek csaknem kétezer tartósan betöltetlen állás megszüntetésére, továbbá jövő márciusig 5500 fővel csökkentenék a minisztériumokban a nem szakmai feladattal megbízott munkatársak számát.

December végéig pedig megszüntetnének 200 főosztály-vezetői, osztályvezetői állást. A minisztériumok mögött működő önálló kutatóintézetek számát is sokallták. Többek között azt javasolták, hogy a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz tartozó kilenc kutatóintézetet integrálják, alkalmazottainak számát pedig százzal csökkentsék.

Hasonló sors vár az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat hét országos intézetére is, bár ez esetben az 536 munkatárs közül az elvárt elbocsátás csak húsz embert érinthet. E javaslat része a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) megszüntetése - ez meg is történt. A kulturális örökség, többek közt a műemlékek felkutatásával és védelmével foglalkozó szervezet munkatársainak egy része az Emberi Erőforrások Minisztériumához, egy másik része pedig a járási és megyei kormányhivatalok építésügyi szakhatóságaihoz kerül.

A lapunknak nyilatkozó kormányközeli szakember elmondta azt is, hogy a karcsúsítás részeként fölmerült, hogy az egymással párhuzamos feladatokat ellátó háttérintézményekből ágazatonként csak egy maradhasson. Mindez érintené az oktatási, a nyugdíj-biztosítási, a közlekedési, a honvédségi hivatalokat, valamint az egészségügyi háttérintézményeket.

Ezeknél a hivataloknál a tervezett integrációval az állások öt százalékát, azaz 300 posztot számolnának fel. Az átszervezés részeként megszűnhet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. A hivatal pénzbeli ellátásaival foglalkozó terület a Magyar Államkincstárhoz kerülne, egyéb feladatait pedig az egészségügyi államtitkárság új háttérintézménye, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) kapná meg. Úgy tudjuk, az egészségügyért felelős államtitkárság nem ragaszkodik a pénzbeli ellátások utalványozásához, de nem támogatná, ha a természetbeni (kórházi, háziorvosi) ellátások és a gyógyszertámogatás nem maradna a felügyelete alatt.

Azt sem pártolják, hogy egyetlen háttérintézményük maradjon. Forrásunk szerint az egészségügy működtetésére, irányítására, felügyeletére nem elegendő egyetlen intézmény. A leépítési tervekről lapunk megkérdezte a KIM sajtóosztályát, válaszukban hárították a kérdéseinket, és azt írták: „Az IMF-tárgyalások érdemben októberben várhatóak, sem olyan kormánydöntés, sem olyan megállapodás nincs, amely alapján a közszféra 40 százalékos létszámleépítését terveznénk. A kormány többek között rögzítette, szó sem lehet arról, a közszférában a jövedelmek csökkenjenek."
Totális félreértés

Dr. Sinkó Eszter közgazdász azt mondta: totális félreértés az OEP megszüntetése, mert ha ez megtörténik, feladatait a mostaninál csak rosszabb színvonalon lehet ellátni. - Lehet, hogy közgazdasági szempontból meg lehet vele spórolni némi pénzt, ám az irányítás, az ellenőrzés, de akár a reform szempontjából is lehetetlen szituációt eredményez. Ha az OEP, mint önálló szereplő funkciói szétosztásra kerülnek, akkor minden, amit az egészségügyi rendszerről gondoltunk és az átalakításáról eddig hittünk, megsemmisül, anélkül, hogy bármi pozitív eredménye lett volna - mondta a szakértő.

Forrás: NOL

A tartalom megosztása

Véleményezés Írja meg véleményét Ön is!

Ellenőrző kód

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra