Hírek: Aktualitások

Ombudsman: problémák a közfoglalkoztatásban (2012-10-03)

Ombudsman: problémák a közfoglalkoztatásban Szabó Máté ombudsman szerint sürgős beavatkozást igénylő problémák vannak a közfoglalkoztatásban.

A közfoglalkoztatásról

AJB-4162/2012

A közfoglalkoztatotti bérkifizetéssel, a közfoglalkoztatásból való kimaradás következményeivel, a képzések elmaradásával kapcsolatos problémákat emelte ki a munkacsoportjának helyszíni vizsgálati tapasztalatai alapján Szabó Máté ombudsman. Előzetes jelentése alapján az alapvető jogok biztosa már most tesz ajánlásokat az érintett önkormányzatoknak és az illetékes szakminiszternek.

2012 első felében sok állampolgár panaszolta kiszolgáltatott helyzetét az ombudsmannak és fogalmazott meg kifogásokat az önkormányzatok által szervezett közfoglalkoztatással kapcsolatban. Többen sérelmezték, hogy közvetve azért veszítették el a jogosultságukat a szociális támogatásra, mert kimaradtak vagy kikerültek a közfoglalkoztatási rendszerből, és így - egyéb munkalehetőség hiányában - nem tudták igazolni az évi 30 napos kereső tevékenység meglétét.

A biztos munkacsoportjának tagjai négy megyében négy település (Jászkarajenő, Bátonyterenye, Gyöngyös és Mány) az önkormányzatában és az illetékes munkaügyi kirendeltségeken is megbeszéléseket folytattak, interjúkat készítettek a közfoglalkoztatottakkal. és több jogalkalmazási, szabályozási visszásságot is megállapítottak. Közöttük azt, hogy sérti a jogbiztonság követelményét és a tisztességes eljáráshoz való jogot a közfoglalkoztatotti bérkifizetések ütemezésének bizonytalansága, a bérkifizetés időpontjáról szóló előzetes tájékoztatás esetleges, nincs pontos eljárási rend. Általános tapasztalat volt, hogy az ellentmondásos feladatkijelölés és követelmények miatt figyelmen kívül hagyták a képzési programokkal kapcsolatos kötelezettségeket, a jogszabályi előírás ellenére sem tudtak elindulni az országos közfoglalkoztatási programokhoz kapcsolódó szükséges képzések, ami a mezőgazdasági programok eredményességét hátrányosan befolyásolta.

A jelentésben az ombudsman kiemelte, hogy mind a vizsgált településeken, mind pedig országosan sok ember önhibáján kívül azért szorult ki a szociális ellátásból, mert nem tudott igazolni évente legalább 30 napos kereső tevékenységet. A vizsgált települések többségében az önkormányzatnak arról sem volt információja, hogyan szervezhetne közérdekű önkéntes munkavégzést, bizonytalanok voltak abban is, hogyan, milyen dokumentumok bemutatásával igazolható az egyszerűsített foglakoztatás keretében végzett munka, illetve a háztartási munka.

A biztos a jogalkalmazási gyakorlattal és a szabályozással kapcsolatos részletes javaslatcsomagot állított össze, amit megküldött a belügyminiszternek, az emberi erőforrás miniszternek, továbbá a vizsgált önkormányzatok jegyzőinek. A közfoglalkoztatás helyzetéről Szabó Máté ombudsman 2012. október 3-án 9.00 órától hivatalában műhelybeszélgetést is rendez, amelyre kormányzati, önkormányzati, szakszervezeti és civil szakértőket, kutatókat hívott meg.

A jelentés a http://www.ajbh.hu/allam/jelentes/201204162.rtf oldalon olvasható.

Forrás: Alapvető Jogok Biztosa

 

A tartalom megosztása

Véleményezés Írja meg véleményét Ön is!

Ellenőrző kód

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra