Hírek: Aktualitások

Fontos változás a nyugdíjakban - jön az emelés! (2012-10-12)

Fontos változás a nyugdíjakban - jön az emelés! Novemberben és januárban is emelik a nyugdíjakat, a mostani novemberi emelésre a kormányt az elszálló infláció kényszeríti.

Novemberben és januárban is emelik a nyugdíjakat, a mostani novemberi emelésre a kormányt az elszálló infláció kényszeríti. Januárban a magas infláció miatt újabb komolyabb emelés érkezik - ám ez is csak a nyugdíjak reálértékének megőrzésére lesz elegendő.

A kormány a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény alapján 2012. november elsejétől - 2012. január elsejei visszamenőleges hatállyal 1,6 százalékkal emeli a nyugellátásokat és más ellátásokat - így az öregségi nyugdíjat - derül ki a Magyar Közlöny legújabb számában ismertetett rendeletből.
Kapcsolódó cikkek

A tavalyi után idén is kiegészítő nyugdíjemelésre számíthatnak a nyugdíjasok a vártnál jóval gyorsabb infláció miatt. A KSH jelentése szerint szeptemberben a fogyasztói árak 6,6 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban és ugyanekkora emelkedést mutat a nyugdíjas háztartások sajátos fogyasztási szokásai alapján összeállított nyugdíjas fogyasztói árindex. Az év hátralévő hónapjaiban ráadásul - a tervezett adóemelések miatt - tovább gyorsulhat az infláció, így azt semmiképp sem ellentételezi az év eleji 4,2 százalékos nyugdíjemelés.

A nyugdíjasoknak a válság évei óta le kellett számolni a reálnyugdíj emelésével - korábban a Bajnai-kormány idején a gazdasági növekedéshez kötötten elvileg sor kerülhetett volna erre, ám az Orbán-kormány által módosított szabályok szerint a nyugdíjakat csak az infláció mértékével lehet emelni. Ugyanakkor a nyugdíjtörvény garanciái szerint, ha az év elején a kormány rosszul lövi be a várható inflációt - amire számos évben volt példa - akkor kiegészítő nyugdíjemelésre kerül sor novemberben. Amennyiben az eltérés egy százaléknál nagyobb korrekciót igényel, akkor a különbözetet visszamenőleg egy összegben kifizetik és az be is épül a nyugdíjba, aminek a következő januári nyugdíjemeléskor lesz jelentősége.

A nyugdíjtörvény szerint a kiegészítő emeléskor az első nyolchavi nyugdíjas inflációs indexeket kell figyelembe venni - ami a KSH adatai szerint 5,6 százalékos nyugdíjemelést takar, vagyis a 1,4 százalékos emelés biztosan jár a nyugdíjasoknak. Ugyanakkor a törvény arra is felhatalmazást ad a kormánynak, hogy a várható makrogazdasági folyamatok alapján további kiegészítő intézkedéseket tegyen.

Az átlag öregségi nyugdíj nyugdíj 2012 júniusában - az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság legfrissebb adatai szerint - 105 ezer 084 forint volt, így ez alapján novemberben 17340 forintos kiegészítéssel csenget a postás, vagy ennyivel több pénz érkezik a folyószámlára. A kiegészítő emelés a novemberi költségvetési kiadásokat 44,7 milliárd forinttal dobja meg a szokásos havi 210 milliárd forintos utaláson felül. Így a decemberi kifizetésekkel együtt számolva a kiegészítő emelés 49 milliárd forinttal dobja meg a nyugdíjalap éves 2554,8 milliárd forintra tervezett kiadásait.

Januárban további nyugdíjemelésre kerül sor, a kormány a legfrissebb - múlt héten elkészített - prognózisában, amit a túlzott deficit eljárás (EDP) keretében Brüsszelbe is megküldött 2012-re 5,5 2013-ra pedig 5 százalék feletti inflációval számol, ez utóbbiból következik, hogy az idei 5,6 százalék után további öt százalékos emeléssel kalkulálhatnak a nyugdíjasok, ami a havi járadékok átlagos ötezer forintos emelését jelenti.

Nyugdíjasok és nyugdíjuk
Létszám (fő)Havi ellátás (Ft)
Öregségi nyugdíjak1972837105084
Korhatár alatti nyugdíjak186569122780
Rokkantsági és rehabilitációs ellátások45804962485
Özvegyi és szülő nyugdíjak11386360705
Árvaellátás9499735890
Ellátások összesen289682993627
ebből: Nyugellátások összesen220309299541

Forrás: Napi Gazdaság

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra