Hírek: Aktualitások

Balog elismerte: a gyerekek ötöde mélyszegénységbe születik (2012-10-29)

Balog elismerte: a gyerekek ötöde mélyszegénységbe születik A magyar gyermekek 22 százaléka mélyszegénységbe születik, és közülük minden második 6 éves korára még nem iskolaérett.

A magyar gyermekek 22 százaléka mélyszegénységbe születik, és közülük minden második 6 éves korára még nem iskolaérett. A kormányzat ezért akarja az óvodába járás korhatárát három évre csökkenteni 2014-től - mondta az emberierőforrás-miniszter egy hétfői budapesti konferencia megnyitóján.

Balog Zoltán a Budapesti Korai Fejlesztő Központ - a kora gyermekkori intervenció lehetőségeiről szóló - nemzetközi szakmai rendezvényén arról beszélt, a kormány fontosnak tartja, hogy a gyerekek számára minél korábban elérhetővé váljanak a fejlődésüket segítő különböző intézmények, ez szavai szerint egyszerre egészségügyi és szociális kérdés is.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyermekek fejlődésének az üteme az élet első éveiben a leggyorsabb, még az eltérő módon fejlődő és a veszélyeztetett gyerekek esetében is. A miniszter szerint ezért van szükség az időben elvégzett szakszerű diagnózisokra, ehhez azonban olyan ellátórendszer kell, ami mindenki számára elérhető. Jelezte, nagyon sok cigány gyermek számára ma a korai fejlesztés nem érhető el.

Közölte, a kormányzat gyermekszegénység elleni programjában ezért egy olyan "szűrőcsomag" is van, melyben évente egymillió gyerek vizsgálatát végzik el. Hozzátette: a szülők bevonásával végzendő szűrések októberben indultak el.

Forrás: HVG

A tartalom megosztása

Véleményezés Írja meg véleményét Ön is!

Ellenőrző kód

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra