Hírek: Aktualitások

A XIII. kerületi önkormányzat akadályozza a hajléktalanellátást (2012-11-06)

A XIII. kerületi önkormányzat akadályozza a hajléktalanellátást A területileg illetékes XIII. kerületi önkormányzat nem adta meg a működési engedélyt a fővárosi Szabolcs utcában kialakított hajléktalan gondozóra.

A területileg illetékes XIII. kerületi önkormányzat nem adta meg a működési engedélyt a fővárosi Szabolcs utcában kialakított hajléktalan gondozóra, ezért a 345 millió forintos beruházás keretében létrejött egészségügyi centrum nem fogadhatja a rászorulókat. Közlemény.

A budapesti intézményben a hajléktalanoknak 50 ágyas krónikus belgyógyászati osztály, 23 ágyas ápolási osztály, 20 ágyas úgynevezett lábadozó, illetve a hajléktalanok háziorvosi ellátását 24 órában biztosító, mozgó orvosi szolgálat valamint az idős hajléktalanok számára kialakított 64 férőhelyes részleg kapott helyet.

Az egykori Orvostovábbképző Intézet belgyógyászati osztályaként működő Szabolcs utcai épületet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. bérleti szerződéssel bocsátotta a fővárosi önkormányzat rendelkezésére. Összesen 3756 négyzetmétert újítottak fel 235 millió forint beruházási forrásból és 100 millió forint értékű közfoglalkoztatás hozzáadásával. A berendezés költsége 10 millió forint volt.

Az itt kialakított elhelyezési körülmények rendkívül jelentős minőségi változást hoznak a hajléktalanok egészségügyi ellátásában, és mind a szolgáltatások tartalmát, mind pedig kapacitását illetően további fejlesztési lehetőséget is biztosítanak.

A gondozó központ a „Fűtött utca” program 1,072 milliárdos fejlesztésének keretében valósult meg. A fejlesztés költségéből 500 milliót Magyarország Kormánya, 350 milliót a fővárosi önkormányzat, illetve – a közfoglalkoztatás keretében – 222 millió forintot a Belügyminisztérium biztosított.

A fejlesztés eredményeként 2011 szeptemberétől 2012. november 1-jéig hat helyszínen 461 férőhelyes éjjeli menedékhely és 152 férőhelyes egyéb szálláshely, azaz összesen 793 férőhely lett kialakítva.

Ez olyan jelentős kapacitásnövekedés, amelyre ilyen rövid idő alatt a fővárosi hajléktalanokat ellátó rendszerben még nem volt példa, de ilyen szintű fejlesztés ezen a területen egész Európában nem volt.

A hajléktalanokat segítő utcai szolgálatok támogatásával együtt a kormány 2012-ben összesen közel 8,5 milliárd forintot fordít a hajléktalan emberek ellátására.

Ez a támogatás az adózók befizetéseiből többek között a hajléktalanok ápoló-gondozó otthonaira, nappali ellátást nyújtó intézményekre, átmeneti szállásokra és rehabilitációs intézményekre normatív alapon, tehát pályázat nélkül kerül kifizetésre. Ez több mint a legszegényebb gyermekek támogatására fordított rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény éves összege és több mint háromszor akkora összeg, mint amit a kormány a gyermekek nyári étkeztetésére fordít.

Az Új Széchenyi Terv keretében tavaly kiírt pályázatokból pedig országszerte összesen több mint 1,3 milliárd forint jut a hajléktalan ellátással foglalkozó szervezetek támogatására. Tizenkét vidéki szervezet 680,7 millió forintot nyert, további 5 budapesti pályázó 446,5 millió forint támogatásban részesült.

A támogatott szervezetek megkötötték a szerződést, s megkezdődött a vállalt feladatok megvalósítása.

(EMMI Sajtó- és Kommunikációs Főosztály)

Forrás: Kormányzati Portál

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra