Hírek: Aktualitások

Államosítás: a már átvett szociális intézményeknél alig javult az ellátás (2012-11-14)

Államosítás: a már átvett szociális intézményeknél alig javult az ellátás A megyei fenntartású szociális intézmények államosításával kapcsolatban tettek fel írásbeli kérdéseket Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszternek.

Nem csökkent az ellátás színvonala az államosított, korábban megyei fenntartású szociális intézmények esetében, de a szolgáltatások színvonala csak egyes megyékben javult kismértékben - derül ki Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter egy írásbeli kérdésre adott válaszából.

Szabó Tímea, Szilágyi Péter és Vágó Gábor LMP-s országgyűlési képviselők a megyei fenntartású szociális intézmények államosításával kapcsolatban tettek fel írásbeli kérdéseket Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszternek.

A miniszter a parlament honlapjára feltöltött válaszában kifejtette, a szolgáltatások színvonala és az ellátottak életminősége egyes megyékben kis mértékben javult, más megyékben nem változott. Mint írta, sehol sem került sor a korábbi színvonal csökkenésére.

A miniszter tájékoztatása szerint a már átvett szociális intézményekben 26 587 ellátottat gondoznak. Az ellátotti létszám az átvételt követően érdemben nem változott, ahogyan a szociális intézményekbe való bekerülés rendszere sem. A várólista egyes intézményekben emelkedett, de Navracsics szerint ez nem hozható közvetlen összefüggésbe a fenntartóváltással.

106 szociális intézmény került a megyei intézményfenntartó központok fenntartásába, azonban az intézmények átvételekor és azt követően sem került sor intézmény bezárására.

Az alkalmazotti létszám a szociális intézményekben alapvetően nem változott, viszont az intézmények nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a szakmai létszám aránya az összlétszámhoz képest javuljon.

Navracsics közölte, az átvett szociális intézmények költségvetését felülvizsgálták, racionalizációs intézkedések történtek gazdasági-költségvetési helyzetük javítása érdekében. A szerződések átvilágítása megtörtént, takarékossági intézkedéseket vezettek be, felülvizsgálták a beszerzéseket. Az intézmények fokozott figyelmet fordítottak a hátralékok behajtására. A működés felülvizsgálatát követően megszüntették a párhuzamosságokat, csökkentették az ügyviteli létszámot, központosították a beszerzéseket és ellenőrzöttebbé tették az intézmények forrásfelhasználását.

Az íntézményfenntartó központok egységesen szorgalmazták, hogy az átvett intézmények az élelmiszer- és árubeszerzéseik során elsősorban a helyi őstermelőket, gazdálkodókat, vállalkozókat vegyék igénybe, továbbá támogatják az intézmények közmunka programokban való részvételét.

A szakmai felügyelet vonatkozásában nem eredményezett változást az intézmények átvétele. A szociális intézmények szakmai felügyeletét, törvényességi ellen őrzését továbbra is a területileg illetékes szociális és gyámhivatal végzi, és a fenntartó is évente eleget tesz ellenőrzési feladatának - írta a miniszter.

Navracsics válaszában azt is közölte, a legtöbb intézményfenntartó központ problémamentes átvételről számolt be. A felmerültek közül tipikusnak mondhatók a mű ködési engedélyekkel kapcsolatos problémák, a szakdolgozói létszám biztosítása, az önkormányzati gazdálkodáshoz képest szigorúbban szabályozott gazdálkodási keretek intézményi elsajátítása.

Forrás: HVG

A tartalom megosztása

Véleményezés Írja meg véleményét Ön is!

Ellenőrző kód

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra