Hírek: Aktualitások

Megkezdődött a téli feladatokra való felkészülés (2012-11-28)

Megkezdődött a téli feladatokra való felkészülés A Kormányzati Portálon megjelent tájékoztatót honlapunkon is közöljük

"A szociális hálózat megerősítésével, a hatóságok közös ellenőrzésével, a védekezési tervek és eszközök felmérésével veszi kezdetét a téli időszakra való felkészülés – közölte a feladatok koordinálásával megbízott katasztrófavédelmi főigazgató szerdán Budapesten.

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: a rendvédelmi szervek és hatóságok állandó készültségben lesznek, áttekintik a védekezési terveket a helyi védelmi bizottságokkal, felmérik a készleteket és hatósági ellenőrzéseket tartanak.

 

Az altábornagy, aki a kormány megbízásából február 28-ig irányítja és koordinálja a téli felkészülésre vonatkozó feladatokat, közölte: megerősítik a szociális felügyeleti hálózatot, a meteorológiai előrejelzések alapján pedig naponta több tájékoztatást is adnak.

Kormánybiztosi feladatai ellátása érdekében állandó kapcsolatban lesz minden érintett hatósággal, minisztériummal, így a mentőszolgálattal, a közterület-felügyelettel és egészségügyi intézményekkel, a vízügyi és rendvédelmi szervekkel is - közölte.

Bakondi György azt mondta, a felkészülésnek három szintje van: a kormányzati, országos kiterjedésű, a megyei, valamint a helyi koordináció. Fontosnak nevezte, hogy az állampolgárok hiteles tájékoztatást kapjanak az esetleges veszélyhelyzetről, a szükséges teendőkről, és azt, hogy a feladatokat "erőteljesen össze kell hangolni" az önkormányzati, a karitatív és civil szervezetekkel, az új közigazgatási, védelemigazgatási rendszerrel. Megjegyezte, a múlt télen csaknem 24 ezer ember dolgozott a védekezésben, és az állampolgári figyelmeztetések, a közlemények hatására sokkal kevesebb embert kellett elakadt autójából vagy közterületről megmenteniük a fagyhalál elől a hatóságoknak.

Az első és legfontosabb felkészülési feladatnak az altábornagy a kritikus infrastruktúrák, létfontosságú rendszerek és hálózatok megbízható működését nevezte, így a közlekedés, az energiaellátás, a távközlési és informatikai rendszerek működőképességének ellenőrzését, de külön kiemelte a veszélyes üzemek biztonságát is. A polgári védelem rendszerének a felkészülésben betöltött szerepét hangsúlyozva megjegyezte, hogy a Hunor országos hatáskörű hivatásos és a huszonkét Huszár önkéntes speciális mentőcsapat is rendelkezésre áll egy esetleges veszélyhelyzetben.

A téli felkészülés első lépése a szakminisztériumi államtitkárok egyeztetésével szerdán megkezdődik - mondta Bakondi György.

Giró-Szász András kormányszóvivő jelezte, hogy december elsején ismét életbe lép a kilakoltatási moratórium. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Belügyminisztérium egymilliárd forint értékben biztosít tűzifát - tizenöt százalékos önrész mellett - önkormányzatoknak. Az a 237 település azonban, amely az említett önrészt sem tudja kifizetni, ingyen kapja meg a tüzelőt – tette hozzá."

(MTI)

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra