Hírek: Aktualitások

Meglepő fordulat az Arany Alkonynál (2012-11-29)

Meglepő fordulat az Arany Alkonynál Az épületeket ismeretlen hátterű és hasznosítási szándékú tulajdonosi kör kaparintotta meg - jelentette ki a főváros jogi képviselője a bíróságon az idősotthonok működési engedélyével kapcsolatos perben, miután hónapok óta hitegették a hitközséget a szerz

A közigazgatási bíróság – eljárási hibákra hivatkozva – első fokra utalta vissza az Arany Alkony idősotthonok működési engedélyének visszavonására vonatkozó eljárást. Így minden kezdődik elölről. Csakhogy az intézmények működési engedélye az év végén lejár, aminek következtében 1300 idős ember ellátása és 600 alkalmazott megélhetése válik bizonytalanná.

A fővárosi önkormányzat – lapunknak adott válasza szerint – „legfőbb érdeke, hogy az Arany Alkony otthonok lakói jelenlegi lakóhelyükön, biztonságos körülmények mellett, rendezett jogi feltételek között éljenek”. Az ügy megoldása érdekében kezdeményezték a szociális törvény módosítását is, amelyet az Országgyűlés kis változtatással hétfői ülésén el is fogadott. Így lehetővé válik, hogy az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) – a szükséges tulajdonosi, bérleti jogosítványok birtokában, a szociális államtitkárság és a fővárosi kormányhivatal döntései alapján – működési engedélyt kapjon, ha a jelenlegi fenntartó, a Kálvin János Presbiteri Misszió (KJPM) működési engedélyét visszavonnák.

Mindezek után hangzott el a főváros jogi képviselőjének keddi tárgyaláson tett nyilatkozata, amelyben arra hívta fel a bíróság figyelmét, hogy az épületeket ismeretlen hátterű és hasznosítási szándékú tulajdonosi kör kaparintotta meg.

A főváros magatartása különösen érthetetlen annak fényében, hogy a hatályos jogszabályok alapján a működési engedély visszavonását követő naptól ellátásért felelős önkormányzatként köteles gondoskodni az intézmények lakóinak ellátásáról, hacsak nem kerít maga helyett más fenntartót. A főváros ráadásul nem titkoltan a kezdetektől ódzkodott az otthonok átvételétől. Ezért is támadták meg még tavasszal a működési engedélyt visszavonó határozatot a bíróságon.

Úgy tűnt tehát, hogy az önkormányzatnak kifejezetten kapóra jött az EMIH ajánlata, miszerint átveszi az otthonokat. Sőt a gazdasági és engedélyezési csapdát elkerülendő a Brit Europe és a Chanosh európai zsidó alapítvány augusztusban meg is vásárolta az intézményeknek helyet adó épületeket a tulajdonos Medicatus cégcsoporttól. A fővárosi kormányhivatal ugyanis az ingatlanok használatának rendezetlensége miatt vonta vissza az Arany Alkony működési engedélyét idén márciusban.

Az otthonokat üzemeltető misszió csak bérelte az ingatlanokat a Medicatustól, de tavaly nyár óta nem fizetett. Ez az alaphelyzet nem változott attól, hogy az épületek tulajdonjoga gazdát cserélt. A kormányhivatal viszont érezhetően kivárt. Véleményük szerint a misszió a törvényes üzemeltető december 31-ig, az EMIH addig semmiképpen sem kaphat működési engedélyt. Bár azt a hivatalban sem tartották kizártnak, hogy a nehéz helyzetben lévő misszió már korábban se tudja biztosítani az ellátást. A Bánkút utcai otthon lakói már korábban jelezték a kormányhivatalnak: a misszió pénzhiányra hivatkozva csökkenti ellátásuk színvonalát.

– Romlott az élelmezés minősége, a tisztasági csomag tartalma, új protokollt vezettek be a gyógyszerezésben. Már az ellátási minimumfeltételeket is alig teljesítik – fest sötét képet az otthonokban uralkodó állapotokról Szirmai Viktor, az Olajág Otthonok stratégiai igazgatója.

– Tarlós István főpolgármester és két helyettese többször is támogatásáról biztosította a hitközséget – mondja Bodnár Dániel, az EMIH vezetőségi tagja, aki a közös cél megvalósítása érdekében tett erőfeszítésként értékelte a Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes által benyújtott törvénymódosító javaslatot is, amelynek révén se a jelenlegi fenntartónak, se a fővárosnak nem kell megfizetnie az állami és egyházi normatíva különbözetének ötévi összegét, több milliárd forintot. Az Országgyűlés a szociális törvény módosításával együtt szavazta meg az indítványt. A jogalkotók tehát dicséretes gyorsasággal teremtettek lehetőséget az ügy mindenki számára megnyugtató lezárására.

A főváros most mégis húzza az időt. Már a közigazgatási per első tárgyalásán kérték a tárgyalás elhalasztását, mondván, még messze a megoldás. Furcsa. A törvénymódosítást előkészítő egyeztetésen az önkormányzat képviselője több tucat ember előtt jelentette ki: ha a javaslatot elfogadja a parlament, akkor a főváros visszavonja a keresetét, utat nyitva a fenntartóváltásnak. Nem tette. Sőt azóta sorra lemondja a megbeszéléseket. Miközben a január nagy léptekkel közelít.

Forrás: NOL

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra