Hírek: Aktualitások

Változik egyes szociális támogatások kifizetésének rendje (2012-12-12)

Változik egyes szociális támogatások kifizetésének rendje A Kormányzati Portálon megjelent hírt szó szerint közöljük

"2013 februárjától a települési jegyzők, illetve a városi gyámhivatalok helyett a fővárosi és megyei kormányhivatalok folyósítják az alanyi jogú és a fokozott ápolási szükségletre tekintettel megállapított ápolási díjat, az időskorúak járadékát, a hajléktalan személyek részére kifizetett időskorúak járadékát, az otthonteremtési támogatást és a gyermektartásdíjak megelőlegezését is.

A kifizetés módja is változik: a házi pénzárból történő kifizetés a továbbiakban nem lehetséges, ezt felváltja a postai kézbesítéssel történő kifizetés vagy a folyószámlára történő utalás, azaz a jogosultaknak már nem kell a polgármesteri hivatalok házipénztárába személyesen bemenni.

A 65 ezer érintett ezekben napokban kap értesítést a jegyzőtől, és legkésőbb 2012. december 31–ig nyilatkozniuk kell arról, hogy postai úton vagy banki átutalással kérik az ellátás kifizetését. A jogosultak maguk dönthetnek arról, hogy postai úton vagy banki átutalással kívánják-e a támogatásokat megkapni 2013 februárjától.

A januárban esedékes kifizetéseket még a települési önkormányzatok az eddig megszokott rendben folyósítják, viszont február hónaptól kezdődően az utalásról a fővárosi és megyei kormányhivatalok gondoskodnak majd. A települési jegyzők ezekben a napokban nyilatkozatokat küldenek mindazon érintettnek, akik házipénztárból vették fel eddig a támogatásokat. Ez ügyben arról kell nyilatkozniuk, hogy 2013 februárjától megváltozó jogszabályi szabályok között melyik folyósítást választják, a postai utalást vagy a folyószámlára utalást.

A változás 65 ezer ellátottat - közel 42 ezer ápolási díjra, 11 ezer gyermektartási díj megelőlegezésére, 6000 időskorúak járadékára, valamint néhány száz otthonteremtési támogatásra és hajléktalan személyek részére kifizetett időskorúak járadékára jogosultat érint. Mint ismert a 2013 január 1-jétől a jegyzőktől az újonnan felálló járási hivatalokhoz kerül számos szociális és gyermekvédelmi feladat, valamint a járási hivatalok szakigazgatási szerveiként fognak tovább működni a gyámhivatalok is.

A járási hivatalok a fővárosi és megyei kormányhivatalok kirendeltségeként látják majd el a megyei szintnél alacsonyabb szintű államigazgatási feladatokat. A hatáskörrel együtt azonban változik a különféle szociális és gyermekvédelmi juttatások folyósításának módja is, erről a kormányhivatalok gondoskodnak majd."

(KIM Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság, Sajtó Főosztály)

Forrás: Kormányzati Portál

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra