Hírek: Aktualitások

A Ratkó-dédunokák javítják a számokat (2013-02-15)

A Ratkó-dédunokák javítják a számokat Miközben az NGM a születések számának csökkenését megállító sikerről beszél, a demográfus már jóval óvatosabb: hosszú idő kell még ahhoz, hogy kiderüljön, valóban megfordult-e a negatív trend, vagy csak átmeneti javulás történt tavaly

Miközben a Nemzetgazdasági Minisztérium a születések számának csökkenését megállító sikerről beszél, a demográfus már jóval óvatosabb: hosszú idő kell még ahhoz, hogy kiderüljön, valóban megfordult-e a negatív trend, vagy csak átmeneti javulás történt tavaly. Ráadásul az sem mindegy, hogy melyik korosztály vállal több gyereket: Magyarországon jelenleg a 35 évesnél idősebbek termékenysége emelkedik.


„A közelmúltban meghozott családbarát intézkedések eredményesnek bizonyultak, hiszen az előzetes adatok szerint 2012 első tizenegy hónapjában 82 834 gyerek született, 2227-tel több, mint egy évvel korábban, ami 2,8 százalékos növekedést jelent. A gyerekvállalást ösztönző kormányzati lépéseknek köszönhetően már 2011 közepére sikerült megállítani a születésszám csökkenését. 2011 júniusa óta eltelt 18 hónapból 14-ben magasabb volt születésszám, mint a megelőző év adott időszakában" - így reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom az összes parlamenti frakcióvezető által is aláírt nyilatkozatára.

A mozgalom a kívánt gyerekek megszületéséért dolgozik, a nyilatkozatban a pártok vállalták, hogy kormányon és ellenzéki szerepben is támogatják a népesség növelését célzó javaslatokat. Ígéretet tettek, hogy semmilyen pozícióban „sem most, sem a jövőben nem hoznak vagy támogatnak olyan döntéseket, amelyek a gyerekvállalást gátolják".

A KSH adatai szerint 2012 első tizenegy hónapjában az egy évvel korábbihoz viszonyítva valóban több születés, illetve közel azonos számú halálozás történt. Csakhogy 2011 nem volt átlagos év: a magyar statisztika százötven éves történetében ekkor született a legkevesebb, 88 ezer gyerek. Javulás pedig ehhez képest, nem pedig az elmúlt tíz-tizenöt év adataihoz viszonyítva történt.

A születések száma először 1998-ban csökkent százezer alá, akkor 97 ezer gyerek született. Ezt követően több mint tíz éven át 94 és 99 ezer között ingadozott az újszülöttek száma. A demográfusok már ekkor figyelmeztettek, hogy ha ezek az adatok nem javulnak, a társadalom menthetetlenül elöregszik, a gazdasági következmények pedig beláthatatlanok. 2010-ben azonban újabb jelentős csökkenés történt, és már csak 90 ezer gyerek született, aztán egy évvel később még kevesebb.

- Örülni kell a 2,8 százalékos növekedésnek is, hiszen 2011-ben történelmi mélypontra jutott a születések száma Magyarországon. Kérdés azonban, hogy ez a jelenség mennyire lesz tartós - mondja Kamarás Ferenc demográfus. Szerinte erről nagyon nehéz bármit is mondani, mert ahhoz, hogy trendfordulóról beszélhessünk, még legalább egy-két év kellene. Egyelőre annyit lehet kijelenteni, hogy a 2012-es adatok talán elérik a 2010-es születésszámot.

Ráadásul bármikor történhet váratlan fordulat. A szakemberek sokáig azt hitték, hogy Magyarországon beállt a születések száma évi 94-99 ezer közé, aztán 2010-ben mégis jelentős zuhanás történt, amire senki sem számított. A jelenség magyarázatáról azóta is megoszlanak a vélemények: a gyes háromról két évre csökkentése és a gazdasági válság elmélyülése a leginkább elfogadott ok.

- Az idei év nagy kérdése a hogyan tovább. Az, hogy átmeneti javulás történt, vagy valóban trendről van szó, a következő fél év statisztikáit látva talán már könnyebben megválaszolható - teszi hozzá a demográfus. Kamarás Ferenc szerint azonban nem túl biztató jel, hogy a harmincévesnél fiatalabb nők termékenysége változatlanul csökken, a javulás az idősebb, 35 év feletti korosztályhoz köthető. Úgy véli, hogy a következő időszak nagy kérdése az, hogy az „idősebb" nők tudják-e ellensúlyozni a fiatalabbak elmaradó gyerekvállalását.

Kutatások szerint ebből a 35-39 éves, nagy létszámú korosztályból (ők az úgynevezett Ratkó-unokák) még sokan szeretnének gyereket, különösen mert az érintett nők csaknem húsz százaléka még gyermektelen. Csakhogy az ő esetükben sajnos a sikeres gyermekvállalás esélye egészségügyi okok miatt évről évre csökken.

Forrás: NOL

 

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra