Hírek: Aktualitások

Komplex programokkal segíti a kormány az autisták foglalkoztatását (2013-04-02)

Komplex programokkal segíti a kormány az autisták foglalkoztatását A magyar kormány 2 milliárd forintot biztosít az új Széchenyi Terv keretében az autizmussal élő emberek életminőségének javítását célzó hálózat kiépítésére.

A magyar kormány 2 milliárd forintot biztosít az új Széchenyi Terv keretében az autizmussal élő emberek életminőségének javítását célzó hálózat kiépítésére, továbbá az autisták és más, megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának elősegítésére. Ebből egy 1,2 milliárd Ft-os pályázat indul útjára most – jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az autizmus világnapján Tatán. Közlemény.

 

Videó

Az utóbbi évtized kutatásai bebizonyították, hogy a korábban rendkívül ritkának tartott autizmus az egyik leggyakoribb fejlődési zavar, nemzetközi kutatások azt mutatják, hogy a népesség mintegy 1 százaléka lehet érintett. A Kormány kiemelten fontosnak tartja, hogy ez a korábbiakban elhanyagolt terület társadalmi súlyának megfelelően részesüljön a fejlesztési forrásokból.

Az autizmussal és autisztikus spektrumzavarral élők társadalmi beilleszkedése érdekében komplex, több ágazatot is érintő megközelítést célszerű alkalmazni, amely a köznevelési, foglalkoztatási és szociális ellátási területet is egyaránt érinti. A probléma jelentőségére hívja fel az ENSZ a figyelmet, a minden évben április 2-án megrendezendő Autizmus Világnapján. Az autizmusra való felhívás eszközeként április 2-án este számos középületet világítanak meg kék színnel, így Magyarországon az Országház kupolája is kékbe borul csakúgy, mint a londoni Big Ben, a párizsi Eiffel-torony és a római Colosseum.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az autizmussal élőket támogatva ezen a napon jelentette be egy program elindulását Tatán: az autista és megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatására és az őket foglalkoztató munkahelyek teremtésének elősegítésére 1,2 milliárd forintos pályázatot indít útjára a Kormány. Az 1,2 milliárd forint keretösszegű foglalkoztatási és munkahelyteremtő pályázat célja, hogy infrastrukturális fejlesztések támogatásával hozzájáruljon az aktív korú autisták, valamint a más, aktív korú megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztathatóságának növekedéséhez, ezzel segítve társadalmi és munkaerő-piaci integrációjukat, a társadalmi életben való aktív részvételüket.

A pályázat további célja a pályázó szervezetek infrastrukturális fejlesztése, a foglalkoztatás bővítése és olyan szolgáltatások megvalósítása, amelyek lehetővé teszik az autizmussal élők szocioterápiás tevékenységének és akkreditált foglalkoztatásának hatékony és biztonságos működtetését, annak hosszú távú fenntarthatóságát. A pályázatok benyújtására 2013. március 31-től van lehetőség 2013. június 30-ig.

A másik, már korábban elindult 800 millió forintos keretösszegű szakmai tanácsadó projekt hozzájárul ahhoz, hogy az autizmussal élő személyek felkészültek legyenek a munkavállalásra, és a lehető legnagyobb önállóságra tegyenek szert, valamint, hogy javuljon a társadalom és az ellátórendszer felkészültsége, erősödjön az autizmussal élők integrációjának elfogadása és támogatása annak érdekében, hogy az autizmussal élő felnőttek egy erre felkészült, befogadó társadalomban élhessenek méltó életet. A projekt 2013. február 1-én indult útjára és 2015. április 30-ig tart.

(Sajtó, Kommunikációs, Közkapcsolati és Protokoll Főosztály)


Forrás: Kormányzati Portál

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra