Hírek: Aktualitások

Nem vesz el többet a legszegényebbektől a kormány (2013-06-28)

Nem vesz el többet a legszegényebbektől a kormány Nem vonnak be több segélyt és jövedelemkiegészítő ellátást a segélyplafon alá - ezt válaszolta Doncsev András , az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára

Nem vonnak be több segélyt és jövedelemkiegészítő ellátást a segélyplafon alá - ezt válaszolta Doncsev András , az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára Szél Bernadett írásbeli kérdésére.

Mint ismert, tavay ősszel a kormány azt mondta, segélyezési plafont készítenek elő, amely szerint senki nem kaphat több segélyt, mint amennyi a munkával elérhető legalacsonyabb jövedelem. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter tavalyi csomagjában 8-10 milliárd forintnyi megtakarítást irányzott elő a segélyplafonnak köszöhetően.

Ezzel kapcsolatban azonban felmerült a kérdés, hogy milyen ellátások kerülnek be a segélyplafon alá, az önkormányzatok által adható eseti szociális ellátások közé tartozik ugyanis többek között az átmeneti segély, vagy a temetési segély is.

Doncsev András Szél Bernadett írásbeli kérdésére adott válaszában azonban kifejtette, a kormány megerősítette és újjászervezte a közfoglalkoztatási rendszert, és csak olyan lépéseket vezettek be, "amelyek a segélyek munkaellenes hatását csökkentik".

Doncsev magyarázata szerint ilyen eszköz volt a segélyplafon közfoglalkoztatási bérhez viszonyított meghatározása a nem foglalkoztatott aktív korúaknak nyújtott jövedelempótló ellátásoknál. Ez a nem foglalkoztatható személyeknek nyújtott rendszeres szociális segélyt és a foglalkoztathatóknak biztosított foglalkoztatást helyettesítő támogatást érinti, amely a nettó minimálbér helyett a közfoglalkoztatási bér 90 százalékában került meghatározásra (2012-ben ez 42 326 forint, 2013-ban 44 508 forint volt).

Doncsev emlékeztet, az egy háztartásban kapott ellátás összege nem haladhatja meg a közfoglalkoztatási bér 90 százalékát akkor sem, ha a háztartás egy tagja rendszeres szociális segélyben, másik tagja foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesül, további, "elsősorban jövedelemkiegészítő típusú ellátásoknak" a segélyplafonba való bevonása azonban nem szerepel a kormány napirendjén, vagyis az eseti ellátások összegét nem fogják maximálni.

Ugyanígy nemleges választ adott Doncsev András Szél Bernadett azon kérdésére is, hogy bevezeti-e a kormány a már sokat emlegetett "szociális kártyát", amiről a Világgazdaság korábban azt írta, már a következő félévben megjelenhet.

Doncsev közölte, egyelőre csupán a pénzbeli és természetbeni ellátások egységes nyilvántartásáról van szó, nem pedig a szociális kártya bevezetéséről.

Forrás: HVG

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra