Hírek: Aktualitások

Intenzív párbeszéd a cél a fogyatékosságügy területén (2014-10-17)

Intenzív párbeszéd a cél a fogyatékosságügy területén Az államtitkárság a fogyatékosságügy területén élő, a korábbinál intenzívebb párbeszédre törekszik a szakmai szervezetekkel, a civil szervezetekkel, a működtetőkkel, az érintettek képviselőivel - mondta Czibere Károly

Az államtitkárság a fogyatékosságügy területén élő, a korábbinál intenzívebb párbeszédre törekszik a szakmai szervezetekkel, a civil szervezetekkel, a működtetőkkel, az érintettek képviselőivel - mondta Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkára az Országos Fogyatékosságügyi Tanács pénteki ülésén.

A szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár az államtitkárság megalakulása óta először összeülő tanács ülésén ígéretet tett arra, hogy gyakrabban üléseznek.

Fotó: Árvai Károly

Az államtitkárság, ő maga és a minisztérium is igényli a gyakoribb véleménycserét, mert "elég sok feladat van előttük", ezek egy része azonnali beavatkozást igényel, egy része pedig a középtávú tervekkel függ össze - fogalmazott. Az államtitkár hangsúlyozta: a szakpolitika szintjén is folyamatos egyeztetésekre van szükség annak érdekében, hogy a fogyatékossággal élőknek minél jobb szolgáltatást tudjanak biztosítani.

Elmondta: az ellátórendszert érintő egyik változás, hogy visszaállítják az úgynevezett támogató szolgálatok - elsősorban a fogyatékossággal élők közlekedését, nappali ellátását segítő szervezetek - korábbi finanszírozását, a hároméves ciklusról áttérnek a folyamatos finanszírozásra, és 2016-tól megszüntetik a pályázati rendszert. Bejelentette: idén 42 millió forint többlettámogatást nyújtanak a támogató szolgálatoknak.

Fotó: Árvai Károly

Jelezte: folytatni kell az úgynevezett kitagolást, vagyis a fogyatékossággal élők számára lehetővé teszik azt, hogy a nagy intézményekből "kiszabadítsák" őket, vagyis biztosítsák nekik az önálló életvitel lehetőségét, amelyhez természetesen támogatást nyújtanak.

Szekeres Pál miniszteri biztos arról beszélt, bízik benne, hogy a találkozók gyakoriak, a kezdeményezések pedig innovatívak lesznek. A zárt ülés napirendjén szerepel egyebek mellett az Országos Fogyatékosságügyi Program végrehajtásának áttekintése és az új, 2014-2020 közötti program tervezése.

(MTI)

Forrás: Kormányzati Portál

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra