Hírek: Aktualitások

Támogatást kapnak a fogyatékossággal élőket foglalkoztató cégek (2014-12-18)

Támogatást kapnak a fogyatékossággal élőket foglalkoztató cégek Még az idén 2 milliárd 670 millió forint támogatást kapnak a megváltozott munkaképességű, fogyatékossággal élő embereket foglalkoztató akkreditált cégek a munkakörülmények javítására, eszközeik fejlesztésére – jelentette be Czibere Károly.

A szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár az autista fiatalokat foglalkoztató Kockacsoki Nonprofit Kft. újbudai, Budafoki úti kézműves műhelyében tartott sajtótájékoztatón azt mondta, ma már kézzel foghatóan bizonyítható, hogy a fogyatékos emberek valóban értékteremtő munkát tudnak végezni, valódi értéket tudnak teremteni és fontos részei munkaerőpiacnak. Arról is beszélt, jövőre szeretnék továbbfejleszteni a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását célzó programot annak érdekében, hogy a munkaadók minél nagyobb számban tudjanak fogyatékossággal élő embereknek munkát adni. Arra hívta fel a figyelmet: a cél az, hogy az érintettek az elsődleges munkaerőpiacon tudjanak elhelyezkedni, ám ha erre nincs lehetőség, akkor legalább átmeneti időre a különböző állami forrásokkal támogatott foglalkoztatási rendszerben. Hozzátette ugyanakkor, nem akarják hagyni, hogy a fogyatékossággal élő emberek a támogatási rendszerbe "belesüllyedjenek".

Azt mondta, a kormány minden ösztönzést és támogatást megad azoknak a kezdeményezéseknek és cégeknek, amelyek felismerik a fogyatékossággal élő emberekben rejlő lehetőségeket, értékeket. Erre utalva közölte azt is, már elkészült az a jogszabály, amely januártól jelentősen könnyíteni fogja a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégek adminisztrációját. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt négy évben közel kétszeresére, 80 ezerre emelkedett a megváltozott munkaképességűek száma, akik ma valamilyen foglalkoztatási jogviszonyban dolgoznak.

Czibere Károly azt hangoztatta: a fogyatékossággal élő embereket foglalkoztatása nemcsak üzleti kérdés, hanem egyben társadalmi felelősségvállalás is, szerinte ezért minden eszközzel lehetőséget kell teremteni arra, hogy meg tudják mutatni a bennük lévő értékeket.

A sajtótájékoztatónak helyet adó XI. kerületi, kézműves csokoládékat gyártó műhelyben januártól már három autista fiatal dolgozhat.

Videó

(MTI)

Forrás: Kormányzati Portál

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra