Hírek: Olvasóink írták

Kiváló (szak)embereket veszít a szociális szféra (2013-08-24)

Kiváló (szak)embereket veszít a szociális szféra Bakos Tamás írása

Kiváló (szak)embereket veszít a szociális szféra

Napjainkban egyre inkább érzékelem, tapasztalom a magas pályaelhagyást és/vagy pályaváltást elkövetni szándékozó egyébként a pályára alkalmas, tenni akaró, kiváló szakemberek szakmától való elfordulását. A legtöbb indok, amivel találkoztam az alacsony fizetés, a megbecsülés hiánya, a szakmai összefogás gyengesége.


Elszomorít, amikor a megélhetés, családalapítás érdekében szociális felsőfokú végzettséggel inkább takarítani mennek ki szociális ifjaink külföldre, hiszen nem érzik az előrelépés lehetéségét, az egykor nem elérhetetlen álomnak tűnő célok (család, lakás stb.) megvalósítását. Vajon milyen érzés adósként adósságkezelést végezni? Vajon hogyan lehet gyermekről álmodva - bizonytalan helyzetben - gyermekáldásra bíztatni? Vajon hogyan lehet motiválni létbizonytalanságban?


A jó szakember pályaelhagyása veszteség a kliensnek, az intézménynek, a társadalomnak egyaránt. Nem azonosítom az itthon maradó szociális szakemberek alkalmatlanságát vagy kevésbé, kiválóságát. Ők, mi még vívják, vívjuk azt a szélmalomharcot, amelyet a szakma évtiezedek óta próbál megnyerni.
Ugyanakkor a családok, gyermekek, kliensek is érzik, hogy valami nem működik tökéletesen. Az állandó családgondozóváltás, egy fejlesztőpedagógussal megszokott közös munka félbeszakadása, a bizonytalan rendszer kellemetlen valamennyi ügyfél, kliens számára.


Meddig lehetséges, hogy éhbérért dolgozzunk?
Meddig kell eltűrnünk, hogy szakmai megbecsélsünk kevés?
Meddig kell hagynunk, hogy a jó szakember tőke elhagyja hazánkat?
Mikor jövünk rá a hatékonyabb összefogás elkerülhetetlenségére?


Bízom benne, hogy csak én vagyok ennek tanúja és a ez nem jellemző általánosságban az egész országra. Na, ebben nem vagyok biztos. Ez a helyzet, cikk pártpolitikától független. A felelősség a mindenkori kormányé, az országban élőké, a szociális szakembereké, valamennyi honfitársunké. Ezen pár sorral nem lázadás elérése a célom sokkal inkább azt szeretném elérni, hogy gonolkodjunk el az önérdekérvényesítés javításán, erősebb szakmai összefogás elérésében.

Írta: Bakosi Tamás szociális munkás

 

 

 

A tartalom megosztása

Véleményezés Írja meg véleményét Ön is!

Ellenőrző kód

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra