Hírek: Pályázati információk

2013-ban is folytatódik az Erzsébet-program (2013-02-12)

2013-ban is folytatódik az Erzsébet-program Idén 2,5 milliárd forintot fordítanak nyugdíjasok, fogyatékossággal élők, nagycsaládosok, egészségügyi dolgozók és szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek üdültetésére.

Idén 2,5 milliárd forintot fordítanak nyugdíjasok, fogyatékossággal élők, nagycsaládosok, egészségügyi dolgozók és szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek üdültetésére. A részleteket Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és Nagy Anna, az Erzsébet-program szóvivője - volt kormányszóvivő - kedden Budapesten sajtótájékoztatón ismertette.

Az Erzsébet-program Magyarország legkiterjedtebb és legsikeresebb szociális programja, sőt a kedvezményes üdülésben résztvevők számát az egész lakosságra vetítve Európa egyik legsikeresebb szociális programja is - mondta Navracsics Tibor a tájékoztatón.

A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter hangsúlyozta: Magyarország nemzetközi viszonylatban is az élvonalba tartozik azzal, hogy egy tízmilliós ország tavaly 100 ezer embert - ebből 30 ezer gyermeket - üdültetett kedvezményesen.

Guller Zoltán, az Erzsébet-program végrehajtásának kormányzati összehangolásáért felelős miniszteri biztos elmondta: a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) által 2013 elején meghirdetett pályázatok jól állnak, több mint 35 ezer pályázót regisztrált az informatikai rendszer.

Nagy Anna hozzátette: a nagycsaládosok és a nyugdíjasok részére kiírt pályázatok egy hónap alatt teljesen beteltek, és a belügyminisztériumi dolgozóknak kiírt is majdnem teljesen telített. Ezért a tavalyi üdülési csekkek idei maradványából 498 millió forinttal felemelik a keretet. Ez azt jelenti, hogy kétszer annyi nagycsaládos és nyugdíjas tud kedvezményesen üdülni.

Az MNÜA 2012-ben az Erzsébet-program keretében 3 milliárd forint értékben írt ki pályázatokat. Az ideiek induló keretösszege 2,5 milliárd forint volt, ebből 1,1 milliárd forint értékben szociális üdülési pályázatokat, 1,4 milliárd forint értékben elsősorban gyermekek, fiatalok számára meghirdetett általános és tematikus táborokat, valamint kirándulásokat finanszíroznak.

Az Erzsébet-tábor keretében meghirdetett tematikus táborok június 17-én indulnak és augusztus 24-én zárulnak - ismertette Nagy Anna. A táborok időtartama 6 nap, 5 éjszaka. A pályázók köre a kiírástól függően lehet egyesület, intézmény vagy egyéni jelentkező. Az önerő összege gyermekenként 2000 forint. Abban az esetben, ha az egy főre jutó jövedelem meghaladja a pályázati kiírásban meghatározott összeget, az önerő tízezer forint. Az általános táborokra kizárólag intézmények pályázhatnak, az önerő összege gyermekenként ezer forint.

Az idén az Erzsébet-tábor keretében 42 pályázatot hirdetett meg az MNÜA 1,4 milliárd forint értékben. Az általános táborokban családsegítő és/vagy gyermekjóléti szolgáltatásban, valamint átmeneti gondozásban részesülő gyermekek, gyermekvédelmi szakellátásban, nevelőszülői hálózatban ellátott gyermekek, iskolai csoportok jelentkezhetnek, de újra lesznek tematikus táborok is népszerű sportolók és művészek vezetésével.

Kovács Kokó István olimpiai-, világ- és Európa-bajnok ökölvívó elmondta: tavaly öt kategóriában - birkózás, cselgáncs, ökölvívás, labdarúgás, tehetségkutatás - indítottak sporttábort. Az idén 11 sporttábor várja a fiatalokat, a kajak-kenuval, kosárlabdával, öttusával, úszással, vízilabdával és két tenisztáborral bővült a kínálat.
Azok, akik inkább a művészetek iránt érdeklődnek, a tavalyihoz hasonlóan választhatják például az előadóművészeti-, népművészeti-, kézműves- és néptánc-tábort. Az idén új tematikus táborok - önismereti, színjátszó, média - is lesznek.

(MTI)

Forrás: Kormányzati Portál

 

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra