Szakmai információk: Szakmai hírek

Szakmai ajánlás demenciával élők nappali ellátását biztosítók számára (2019-04-21)

Szakmai ajánlás demenciával élők nappali ellátását biztosítók számára A Szociális Ágazati Portálon közzétett ajánlást közöljük

"A 21. század elöregedő társadalmainak demográfiai helyzetére nemcsak az átlagéletkor növekedése jellemző, hanem az idősek arányának népességen belüli növekedése is. Az egészségügy fejlődésével és a jólét növekedésével társadalmunkban folyamatosan növekszik a várható élettartam. A társadalom elöregedésével, az életkor kitolódásával a demenciával élők száma rohamosan nő, így korunk egyik legnagyobb társadalmi kihívásává vált. A memóriavesztéssel járó megbetegedések ma Magyarországon hozzávetőleg 200.000 embert és 700.000 hozzátartozót érintenek. Ez a társadalmi kihívás a szociális ellátórendszerre is nagy terhet ró.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával a Katolikus Szeretetszolgálat Szakmai Munkacsoportja szakmai ajánlást készített a demenciával élők nappali ellátását biztosító szolgáltatók, intézmények számára.

A szakmai ajánlás segítséget kíván nyújtani a szolgáltatóknak demenciával élők nappali ellátásával kapcsolatban. A szerzők célja, hogy a demenciával élők speciális szükségleteit középpontba helyezve tárgyalja a nappali ellátások folyamatait, az ott folyó szakmai tevékenységet. Speciális módszereket, eszközöket mutatnak be annak érdekében, hogy a minőségi szolgáltatás eléréséhez nyújtsanak támogatást az ellátási formát biztosítók számára.

Jelen szakmai ajánlás a 2018 májusában megjelent Szakmai ajánlás idősek nappali ellátása szolgáltatást biztosítók számára című módszertani kiadvány második részének tekinthető."

 

Forrás: Szociális Ágazati Portál

A tartalom megosztása

Véleményezés Írja meg véleményét Ön is!

Ellenőrző kód

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra