Szakmai információk: Szakmai hírek

A győri kettős gyermekgyilkosságról készült jelentés (2020-01-06)

A győri kettős gyermekgyilkosságról készült jelentés Az Igazságügyi Minisztérium hírét közöljük

A győri kettős gyermekgyilkosságról készült jelentés

2020. január 6. 15:09

Az igazságügyi miniszter 2019. december 16-án átfogó kormányzati vizsgálatot kezdeményezett annak tisztázása érdekében, hogy a győri kettős gyermekgyilkosságot megelőzően eljárt hatóságok részéről történt-e olyan mulasztás, amely nélkül megelőzhető lett volna a tragédia.

Az igazságügyi miniszter megkereste a Belügyminisztériumot, a Miniszterelnökséget, továbbá a kormányzaton kívüli szervek közül az Országos Bírósági Hivatalt, a Kúriát, a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamarát és a Legfőbb Ügyészséget annak érdekében, hogy az ügy vonatkozásában minden releváns információval rendelkezzen.

Fotó: Botár Gergely

A jelentés főbb megállapításai alapján a Minisztérium a feltételes szabadságra bocsátás szabályainak szigorítását tartja indokoltnak, amelyről már a tavaszi ülésszakon dönthet az Országgyűlés. Aki más életére tör, azt ne lehessen feltételes szabadságra bocsátani! Zéró tolerancia az erőszakkal szemben.

Az igazságügyi. miniszter kezdeményezte a Kúria elnökénél a joggyakorlat felülvizsgálatát. Meg kell vizsgálni, hogy a bíróságok megfelelő szigorral lépnek-e fel az élet elleni bűncselekmények esetében érvényesítik-e a középmérték szabályát a büntetés kiszabása során. A bírói joggyakorlat felülvizsgálatát kezdeményezzük a szülői felügyelet és kapcsolattartás, valamint a gyermekelhelyezés tekintetében egyaránt. A gyermekvédelmi jelzőrendszer működését is felül kell vizsgálni mindezzel összefüggésben.

2020 az áldozatsegítés éve az Igazságügyi Minisztériumban. Megduplázzuk az Áldozatsegítő Központok kapacitásait, erre csak idén 600 millió forintot költ a kormányzat.

A jelentés PDF formátumban ide kattintva tölthető le.

(Igazságügyi Minisztérium)

Forrás: Kormányzati Portál

A tartalom megosztása

Véleményezés Írja meg véleményét Ön is!

Ellenőrző kód

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra