Hírek: Aktualitások

Konkrét összegben határoznák meg a fogyatékossági támogatást (2013-04-15)

Konkrét összegben határoznák meg a fogyatékossági támogatást A jövőben nem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegéhez igazodhat a fogyatékossági támogatás, hanem konkrét összegben határozhatják meg.

A jövőben nem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegéhez igazodhat a fogyatékossági támogatás, hanem konkrét összegben határozhatják meg, amelyet a nyugdíjemeléssel egyszerre emelnének, ha az Országgyűlés a későbbiekben elfogadja Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter erről szóló előterjesztését.

A tárcavezető pénteken nyújtotta be a parlament elé a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvénymódosítást, amelynek a kidolgozásában fogyatékosságügyi civil szervezetek képviselői, valamint egy kormányzati szakértői munkacsoport is részt vett.

Balog Zoltán indítványához fűzött indoklásában emlékeztet arra, hogy a fogyatékossági támogatás a súlyosan fogyatékos személyek esélyegyenlőségét elősegítő, havi rendszerességgel járó pénzbeli juttatás, amely a súlyosan fogyatékos állapotból eredő társadalmi hátrányok mérséklését célozza.

A jelenlegi szabályozás a támogatás havi összegét az önkiszolgálási képességtől függően az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 65-80 százalékában határozza meg. A miniszter szerint azonban a támogatások értéke jobban megőrizhető lenne, ha annak összegét konkrétan meghatároznák, ezt követően pedig évente a mindenkori nyugdíjemelés mértékének függvényében emelnék, mivel az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege 2009 óta nem változott. A javaslat alapján a fogyatékossági támogatás összege 19 500 forint, illetve 24 000 forint lehet.

A törvénymódosítás az elfogadása esetén június 1-jén léphetne hatályba.

Forrás: HVG

 

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra