Hírek: Pályázati információk

Pályázat fogyatékossággal élőket segítő civil szervezeteknek (2013-12-30)

Pályázat fogyatékossággal élőket segítő civil szervezeteknek A fogyatékossággal élőket segítő civil szervezeteknek ír ki pályázatot a szociális tárca a napokban...

A fogyatékossággal élőket segítő civil szervezeteknek ír ki pályázatot a szociális tárca a napokban - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális és családügyért felelős államtitkára hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

 

Soltész Miklós közölte, a 150 millió forintos keretből a bentlakásos intézményeket működtető civil szerveztek kérhetnek forrásokat az ellátással összefüggő célokra. A nem állami és nem egyházi fenntartású szervezetek között az ellátottak arányában osztják szét a kiegészítő támogatást - fűzte hozzá.

Elmondta, a pályázatra január végéig lehet jelentkezni, a kiírás a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. honlapján, a www.fszk.hu oldalon jelenik meg.

Soltész Miklós közölte azt is, néhány nappal karácsony előtt döntöttek arról is, hogy 100 millió forinttal több kiegészítő támogatást kapnak egy másik, a fogyatékosokat segítő pályázat résztvevői. Jelezte, erre a pályázatra bármelyik civil szervezet jelentkezhetett, nem csak az intézményfenntartók. Azért egészítik ki a korábbi 113 millió forintos forrást további 100 millióval, mert a pályázatra sok kis civil segítő szervezet jelentkezett. Ezzel összefüggésben utalt arra, hogy a nyolc nagy segítő szervezet külön költségvetési soron kap támogatást, jövőre összességében mintegy 790 millió forintot, a normatíván felül.

A támogatás 5 százalékos emelését két fogyatékossággal élő (fideszes) országgyűlési képviselő, Hirt Ferenc és Tapolcai Gergely indítványára fogadta el a parlament - fűzte hozzá.

A 2014-es költségvetésben a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége és a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége külön-külön 173 millió forintot kap, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége 168 millió forintot, míg az Autisták Országos Szövetsége 52,5 millió forintot - ismertette.

Soltész Miklós elmondta, jövőre folytatódik a látássérültek elemi rehabilitációjának támogatása, erre a célra 120 millió forintot biztosítanak, az autizmussal élőket gondozó-ápoló otthonok 95 millió forintot kapnak. Bejelentette azt is, hogy új támogatási területként az értelmi fogyatékossággal élők otthonai 95 millió forint támogatást kapnak a normatíván felül.

Az államtitkár évzáró összegzésként felidézte a fogyatékosügy eddigi fontosabb programjait. Ezek között említette a látássérültek számára indított országos szintű elemi rehabilitációs programot, amelynek lényege, hogy a vakokat felkészítse a minél önállóbb életvitelre.

A hallássérült embereket érintő fontosabb projektek közül a tolmácsszolgáltatások országos lefedettségű kiterjesztését említette, míg a mozgássérülteknél a segédeszközök javítását, átalakítását szolgáló úgynevezett gurulóprojektet, a leglátogatottabb kormányhivatalok akadálymentesítését, valamint a gépjárműszerzési támogatás kiterjesztését és a támogatási összeg jelentős növelését.

Soltész Miklós az értelmi fogyatékossággal élő embereket érintő kiemelt programnak az úgynevezett kitagolást mondta, amelynek lényege az, hogy a zsúfolt, nagy létszámú 150-200 személyes intézményekben élő gondozottakat kisebb közösségekben, az enyhébb sérültek esetében pedig lehetőleg lakóotthonokban tudják elhelyezni.

Videó

Forrás: Kormányzati Portál

(MTI)

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra